Novosti

Pratite najnovije novosti iz Matice hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb.

Održana je izvještajno-izborna skupština u podružnici Sveta Klara – Čehi, 18.03.2023.

Održana je izvještajno-izborna skupština u podružnici Sveta Klara – Čehi, 18.03.2023.

Skupštinu je vodila predsjednica podružnice, Marija Grudenić te nam je predstavila prošlogodišnji rad podružnice. Organizirano je 11 izleta i 9 predavanja, a podružnica je bila iznimno aktivna i u humanitarnom radu te mnogim ostalim aktivnostima.

Na skupštini su sudjelovali i predsjednica Matice hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb, Višnja Gojković te podpredsjednik udruge, Stjepan Kranjčina.

Najvažniji dio skupštine bio je izbor novog predsjednika podružnice Sveta Klara – Čehi, gospodin Marijan Pintarić.

Želimo se zahvaliti dosadašnjoj predsjednici Grudenić na iznimno velikom doprinosu podružnici i Matici te na nesebičnom radu i pomoći.

Naravno, novoizabranom predsjedniku Marijanu Pintariću, želimo puno uspjeha u novom mandatu te nas veseli ova nova suradnja koja, sigurni smo, donosi puno novih aktivnosti za naše članove.

Glazbeni susret Zagrebačkih zborova

Glazbeni susret Zagrebačkih zborova

Velikog srca pozivamo vas da nam se pridružite i uveličate s nama ovaj glazbeni susret koji se održava u Osnovnoj školi Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića 8, u nedjelju, 05. ožujka 2023. s početkom u 10:00 sati.

Glavni cilj susreta je predstavljanje zborske glazbe sadašnjih i potaknuti osnivanje novih vokalnih ansambala u Novom Zagrebu i šire.

Drugi posjet umirovljenika vrtiću u sklopu promicanja međugeneracijske suradnje

Drugi posjet umirovljenika vrtiću u sklopu promicanja međugeneracijske suradnje

U sklopu promicanja međugeneracijske suradnje organizirali smo u petak 9. prosinca drugu posjetu umirovljenika dječjem vrtiću “Tratinčica” – Dugave. Organizirali smo likovnu radionicu vođenu od strane akademske slikarice Vesne Šantak, na kojoj se prezentirala redovna aktivnost naših umirovljenika, te se kroz izradu božičnih čestitki poticala kreativnost najmanjih uzrasta.

Preventivna akcija mjerenja tlaka i šećera

Preventivna akcija mjerenja tlaka i šećera

Dragi članovi, pozivamo vas na preventivnu akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi koja će se održati u četvrtak 1. prosinca 2022. u dvorani mjesne samouprave Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića 1G s početkom u 9:30 sati.

Posjet umirovljenika vrtiću u sklopu promicanja međugeneracijske suradnje

Posjet umirovljenika vrtiću u sklopu promicanja međugeneracijske suradnje

U sklopu promicanja međugeneracijske suradnje organizirali smo u srijedu 16. listopada posjetu umirovljenika dječjem vrtiću “Tratinčica” – Dugave. Kroz provedbu zajedničke aktivnosti tjelovježbe i sportskih igara, cilj je bio potaknuti generacije već od najranije dobi na bavljenje sportskim aktivnostima, prema primjeru naših aktivnih umirovljenika.

Održana prva edukacija volontera u sklopu projekta #Ziherica – zajedno za zajednicu

Održana prva edukacija volontera u sklopu projekta #Ziherica – zajedno za zajednicu

U prostorijama mjesne samouprave Zapruđe održana je 28. listopada 2022. prva edukacija volontera u sklopu projekta #Ziherica – zajedno za zajednicu kojeg provodi Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u partnerstvu s Udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga.

Edukacija je provedena u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, s temama “Koronavirus – osnovna znanja i preventivne mjere” te “Stigmatizacija osoba nastala pojavom bolesti COVID-19”. Predavačica je bila Helena Hrebinec Vukušić, prof.

Predavanje kozmobiologije

Predavanje kozmobiologije

Priključite se i poslušajte našu predavačicu Nevenku Šolajić u prvom predavanju za Maticu o nama potpuno novoj temi kozmobiologije. Predavanje će se održati u četvrtak 10.11.2022. godine u dvorani mjesne samouprave Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića 1G s početkom u 11:00 sati.

“U predavanju iznosim vlastita iskustva vrijednosti  kozmobiološke analize karte rođenja u fizičkom i duhovnom smislu. Prije svega treba osvijestiti da mi nismo samo fizičko tijelo, ono je i fizičko, psihičko i duhovno. Zato ljudima uvijek kažem, neka najprije fizičko tijelo bude očišćeno od svih otrova, um neka bude rasterećen svake vrste smeća i otpada misli, neka duša bude slobodna od svih ovisnosti, vezanosti, idealizacija lažnog “Ja”, jer samo tako stižete do svog izvora. Kada ste u centru, nema više ega, i sam izvor vašeg postojanja počinje funkcionirati. Tada ste vi samo provodnik, a kozmos počinje strujati kroz vas i davati vam onoliko energije koliko je potrebno da biste iscijelili sve svoje stanice i tkiva. Kad uspijete postići prazninu uma, otvarate svoj srčani centar, i tada poteče silna energija, volim reći, događa se kozmička ljubav – a tada ne možete biti bolesni.

Moja vlastita, integralna metoda samoiscjeljivanja vodi vas upravo u to stanje. Ne liječim vas ja, već vaše istinsko „ja“, taj mali kvant kozmičke svijesti(podsvijest) .Podsvijest, koja nosi u sebi sva znanja, mudrosti i moći svemira, kao i iscjeliteljsku snagu i moć.” – Nevenka Šolajić

Svaki kraj znači novi početak

Svaki kraj znači novi početak

Izlagači završne konferencije
Sudionici završne konferencije
Demonstracija radionice prijenosa iskustva starijih osoba na mlade
Predstavljanje projekta #Ziherica – zajedno za zajednicu

U prostorijama mjesne samouprave Zapruđe održana je 25. listopada 2022. završna konferencija projekta “Aktivan u Novom Zagrebu – program poticanja aktivnog starenja” koji su provodili Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u partnerstvu s Udrugom za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga.

Tom prigodom demonstrirana je radionica prijenosa iskustva osoba treće životne dobi na mlade. Voditeljica aktivnosti bila je dobro poznata gospođa Jozefina Bogolin koja je svojom prezentacijom, osobno stečenim iskustvom u najtežim životnim uvjetima uspjela izraziti svoju kreativnu vještinu u području mode.

Na kraju događaja novi projektni tim predstavio je novi projekt #Ziherica – zajedno za zajednicu.

Slavonski Brod

Slavonski Brod

17.listopada Podružnica Sopot svojim izletom u Slavonski Brod je, po općem dojmu, pokazala kako se treba i može oplemeniti poneki dan u našim poodmaklim godinama.

U Slavonskom Brodu upoznali smo istinski fenomen Tvrđe/starog grada i brojne sadržaje koje nudi.

Glavni brodski trg je lijep i uredan, a kuća Ivane Brlić Mažuranić ima dosta građe  o životu i stvaralaštvu teško nadmašive žene  za poniranje u tajne života.

U Restoranu bonaca – Lužani  ručak i druženje za pamćenje.

Zdravstvena radionica

Zdravstvena radionica

U ponedjeljak 17.10.2022. godine Matica hrvatskih umirovljenika u sklopu ESF projekta “Aktivni u Novom Zagrebu” provodi zdravstvenu radionicu na temu Mozak, važnost intelektualne aktivnosti.

Priključite nam se u 17:00 sati u prostorijama MHU Novi Zagreb, Trg Ivana Meštrovića 1G.

RADIONICA INFORMATIČKOG OPISMENJAVANJA

RADIONICA INFORMATIČKOG OPISMENJAVANJA

Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga u sklopu projekta “Izgradnja socijalnog kapitala u lokalnoj zajednici kroz međugeneracijsku solidarnost i aktivno starenje” organizira radionicu informatičkog opismenjavanja u prostorijama Matice hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u dvorani mjesne samouprave Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića 1G.

Radionica će se provoditi u dvije zasebne grupe te će samim time broj sudionika/polaznika biti ograničen na 10 polaznika po grupi. Za prijavu na sudjelovanje potrebno je osigurati svoje mjesto putem poziva na broj 091 903 9707, kontakt osoba Ivan Štipak.

DATUMGrupa AGrupa B
10.10.202213:00 – 14:3015:00 – 16:30
12.10.202213:00 – 14:3015:00 – 16:30
13.10.202213:00 – 14:3015:00 – 16:30
14.10.202211:00 – 12:3013:00 – 14:30
17.10.202213:00 – 14:3015:00 – 16:30
20.10.202213:00 – 14:3015:00 – 16:30

Radionica informatičkog opismenjavanja je besplatna i predviđena za osobe starije životne dobi, umirovljenike!

PREDAVANJE O SOLARNIM ELEKTRANAMA ZA KUĆANSTVA

PREDAVANJE O SOLARNIM ELEKTRANAMA ZA KUĆANSTVA

Dragi umirovljenici, dragi sugrađani, Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u suradnji s Zelenom energetskom zadrugom organizira predavanje o solarnim elektranama za kućanstva te Vas poziva na predavanje koje će se održati u petak 07.10.2022. godine s početkom u 10:00 sati. Za prijave i informacije možete se obratiti telefonskim putem na broj 091 903 9707, kontakt osoba Ivan Štipak ili osobnim dolaskom u MHU Novi Zagreb. Predavanje će se održati u dvorani mjesne samouprave Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića 1G.

Povodom suradnje pozivamo naše umirovljenike te sugrađane bez obzira na životnu dob da se priključe projektu “Energetske zajednice za energetsku solidarnost” čiji je nositelj Zelena energetska zadruga. Korisnicima koji žive u kućanstvima biti će omogućeni savjeti o uštedi energije.

PLESNI TEČAJ ZA UMIROVLJENIKE

PLESNI TEČAJ ZA UMIROVLJENIKE

Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u suradnji s Alegriom – centar za ples i rekreaciju organizira po drugi puta plesne radionice koje će se održati 06.10.2022. i 13.10.2022. godine s početkom u 10:00.

Slavimo Međunarodni dan starijih osoba!

Slavimo Međunarodni dan starijih osoba!

Datuma 01. listopada održati će se proslava Međunarodnog dana starijih osoba u Dragonošcu. U sklopu proslave će se odvijati besplatne masaže, mjerenje tlaka, edukacije o zaštiti mentalnog zdravlja osoba starije dobi te terapijske vježbe s početkom već u 09:00 sati. 

 

 

 

Akteri događaja su učenici i profesori Privatne gimnazije i strukovne škole “Svijet” u suradnji s podružnicom umirovljenika Zapruđe, podružnicom umirovljenika Donji Dragonožec i mjesnim odborom Dragonožec.

Pridružite se zdravstvenoj radionici

Pridružite se zdravstvenoj radionici

Do sada su sudionici dobili priliku poslušati predavanja na temu COVID-19, sastojcima i nuspojavama cjepiva te su naučili o opasnostima nadolazećih vrućina.

Pridružite nam se i u Botincu, očekujemo Vas!

Završen tečaj društvenog plesa

Završen tečaj društvenog plesa

Završila nam je jedna prekrasna era tečaja društvenog plesa. Prisjetili smo se naših veselih dana plesa i veselja uz našeg druželjubivog učitelja.

Radionice za razvoj osobnih vještina

Radionice za razvoj osobnih vještina

Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u sklopu ESF projekta „Aktivan u Novom Zagrebu – pridruži se“ provodi radionice za razvoj osobnih vještina.

Radionice počinju 16.6. s početkom u 16.30 sati u dvorani Mjesne samouprave Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića 1 g.

Tema radionica bit će „Kako reći ne i sačuvati odnose s drugima“. Predavač će biti Dubravka Šimunović, doc.dr.znanosti, egzistencijalni terapeut.

Potrebno se prijaviti za sudjelovanje putem telefona ili e-maila: 091 903 9707 Ivan Štipak, koordinator projekta ; [email protected].

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Radionica/predavanje o pravnoj tematici za umirovljenike

Radionica/predavanje o pravnoj tematici za umirovljenike

Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u sklopu ESF projekta „Aktivan u Novom Zagrebu – pridruži se“ održava besplatne radionice/predavanja o pravnoj tematici za umirovljenike u sklopu programa „Pravno savjetovalište za treću dob“.

Predavači su Ante Omazić, mg.iur. i Filip Gradišek, mg.iur., a tema radionica je Ovrha i zaštićeni račun gdje će biti objašnjeno koje su to vrste ovršnih isprava i vrste ovrha, postupanje FINE kod blokade računa, zaštićeni račun – što i kako?, zastara, pravni lijekovi protiv ovrhe. Radionice počinju 9.6. u 17.00 sati, Meštrovićev trg 1g, u dvorani Mjesne samouprave Zapruđe.

Koordinator projekta je Ivan Štipak te se potrebno najaviti na broj 091 903 9707.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Tečaj digitalne fotografije

Tečaj digitalne fotografije

Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u sklopu ESF projekta „Aktivan u Novom Zagrebu“ provodi besplatne tečajeve digitalne fotografije za umirovljenike u sklopu programa za poticanje cjelovitog učenja.

Tečaj će se provoditi tri puta tjedno s početkom u srijedu, 2.6.2021. u 10.00 sati u dvorani Mjesne samouprave Zapruđe – Meštrovićev trg 1 g. Voditeljica tečaja je Iva Komesar, grafički dizajner i fotograf.

Potrebno je najaviti dolazak na broj mobitela 091 903 9707, Ivan Štipak – koordinator projekta.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Radionice za razvoj osobnih vještina

Radionice za razvoj osobnih vještina

Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u sklopu ESF projekta „AKTIVAN U NOVOM ZAGREBU – PRIDRUŽI SE!” provodi radionice za razvoj osobnih vještina.

Radionica je usmjerena na razumijevanje stresa, traume i krize, te za cilj ima podučiti polaznike tehnikama koje mogu koristiti u situacijama stresa i krize.

Nakon radionice rezervirano je 2 sata individualnog savjetovanja za 2 polaznika/polaznice radionice (za svaku osobu 1 sat).

Predavač: Dubravka Šimunović doc.dr. znanosti, egzistencijalni terapeut

Radionica se održava u dvorani Mjesne samouprave Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića 1g, u srijedu 14. travnja s početkom od 16.30 sati.

Prijave za sudjelovanje putem telefona ili e-maila: 091 903 9707 – Ivan Štipak, koordinator projekta

Zdravstvene radionice o prevenciji i očuvanju zdravlja

Zdravstvene radionice o prevenciji i očuvanju zdravlja

Zdravstvene radionice o prevenciji i očuvanju zdravlja u sklopu projekta “Aktivan u Novom Zagrebu – Program poticanja aktivnog starenja.

12. 04. PONEDJELJAK, 16:30 sati
Polaznici će biti pobliže upoznati s najvažnijim protuepidemijskim mjerama, preporukama, smjernicama i uputama s naglaskom na individualne upute koje rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2 svode na najmanju moguću mjeru.

28.04. SRIJEDA, 16:30 sati
Polaznici će se upoznati s vrstama odobrenih cjepiva protiv virusa SARS-CoV-2, o njihovim dobrobitima, mogućim nuspojavama i kontraindikacijama za cijepljenje.

Voditeljica predavanja: dr.med. Karmen Bradvica-Kelava

Najavite se na broj mobitela: 091 903 9707 – Ivan Štipak, koordinator projekta

Radionica za razvoj osobnih vještina – Projekt  “AKTIVAN U NOVOM ZAGREBU – PRIDRUŽI SE”

Radionica za razvoj osobnih vještina – Projekt “AKTIVAN U NOVOM ZAGREBU – PRIDRUŽI SE”

Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb u sklopu ESF projekta “AKTIVAN U NOVOM ZAGREBU – PRIDRUŽI SE” provodi radionice za razvoj osobnih vještina.

Radionica će biti održana u srijedu 17.3. u 16:30 sati u dvorani Mjesne samouprave Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića 1G.

Predavačica radionice je Dubravka Šimunović, doc. dr. znanosti, egzistencijalni terapeut. Tema je anksioznost i depresija.

Prijave za radionicu:
[email protected] ili 091 903 9707 Ivan Štipak, koordinator projekta.

Projekt “Aktivan u Novom Zagrebu”

Projekt “Aktivan u Novom Zagrebu”

Naziv projekta: Aktivan u Novom Zagrebu – Program poticanja aktivnog starenja
Fond: Europski socijalni fond i RH
Program potpore: Program poticanja aktivnog starenja
Nositelj projekta: Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb i Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobinga
Partneri: Projekt „Aktivan u Novom Zagrebu“ – Program poticanja aktivnog starenja provode u partnerstvu Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb i Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga
Ukupna vrijednost projekta: 1.579.760,01 kuna
Iznos koji sufinancira Europska unija: 1.342.796,01 kuna (85%)
Iznos koji sufinancira Republika Hrvatska: 236.964,00 kuna (15%)
Planirano trajanje provedbe: 27. listopada 2020. Do 26. listopada 2022.
O projektu: Projekt doprinosi ublažavanju problema socijalne isključenosti i siromaštva starijih te njihovog nedovoljno aktivnog stila života na području Novog Zagreba. Projekt je u skladu s ciljevima Poziva jer se provedbom povećavaju kapaciteti Matice hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb kao i Udruge Mobbing za provedbu programa aktivnog starenja čime se povećava kvaliteta života i socijalna uključenost starijih na području Novog Zagreba.

Aktivnosti projekta: Aktivnosti projekta uključuju: razvoj i provedbu lokalnih programa u području aktivnog starenja i povećanje kvalitete života umirovljenika; promociju i podizanje svijesti o važnosti aktivnog starenja i socijalne uključenosti umirovljenika te razvoj i provedbu programa međugeneracijske suradnje.

Rezultati projekta: Projektom je planiran razvoj i provedba programa koji će biti dostupni u lokalnoj zajednici i poticati na aktivno starenje (cjeloživotno učenje, predavanja o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, savjetovalište, volontiranje, sportski i glazbeni susreti umirovljenika, izleti). Općenito nedostaju aktivnosti u lokalnoj zajednici koje potiču međugeneracijsku suradnju što će projekt poticati razvojem programa s naglaskom na obostranu korist u suradnji starijih i mladih osoba.

Opći cilj: Unaprijediti kapacitete Matice hrvatskih umirovljenika za osmišljavanje, unaprjeđenje i provedbu programa aktivnog starenja i međugeneracijskih programa kako bi se povećala kvaliteta života i socijalna uključenost umirovljenika na području Novog Zagreba.

Specifični ciljevi:
Razvoj i provedba lokalnih programa u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika
Promocija i podizanje svijesti o važnosti aktivnog starenja i socijalne uključenosti umirovljenika
Razvoj i provedba programa međugeneracijske suradnje

Komponente poziva: Projekt je u skladu s OPULJP 2014./20. Tj. s ciljem 11. I 1. jer se projektom direktno djeluje na razvoj kapaciteta OCD u području pružanja usluga starijima te poticanju volontiranja i razvoju međugeneracijskih programa. Projekt je u skladu s EUROPA 2020. prioritetom Uključiv rast te Europskom platformom protiv siromaštva jer se projektom osiguravaju nove mogućnosti za starije u lokalnoj zajednici te se tako omogućava njihova participacija i prevenira socijalno isključivanje. Projekt je u skladu s Nacionalnom strategijom stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva (2012./16.) i to s ciljem osnaživanja kapaciteta građanskih inicijativa i OCD koje djeluju u lokalnim zajednicama za aktivno sudjelovanje u društvenim procesima. Projekt je u skladu sa Strategijom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH (2014./20.) i to s glavnom strateškom aktivnosti „Unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba i širenje usluga u zajednici“ jer se projektom osiguravaju kvalitetne usluge u lokalnoj zajednici te aktivnosti cjeloživotnog obrazovanja, podizanje svijesti o zdravom životu i aktivnom starenju.

Krajnji korisnici: 400 umirovljenika koji će sudjelovati u programima aktivnog starenja, na sportskim i glazbenim susretima umirovljenika, programima međugeneracijske suradnje zajedno s 20 mladih osoba te kao uzorak pri istraživanju potreba.

Kontakt:
Matica hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb
Trg Ivana Meštrovića 1 G, 100020 Zagreb
Tel: 01 66 02 120

Više informacija:
* Europski strukturni i investicijski fondovi – www.strukturnifondovi.hr
* Europski socijalni fond – www.esf.hr

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Matice hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb

Početna konferencija projekta “Aktivan u Novom Zagrebu”

Početna konferencija projekta “Aktivan u Novom Zagrebu”

Projekt “ AKTIVAN U NOVOM ZAGREBU – Program poticanja aktivnog starenja“ ukupne vrijednosti 1.579.760,01 kn, financiran u iznosu 85% sredstvima ESF fonda, a 15% potporom Republike Hrvatske provodit će se od 27. listopada2020. do 27. listopada 2022.

Kroz projekt je planiran razvoj i provedba programa koji će biti dostupni u lokalnoj zajednici i poticati na aktivno starenje (cjeloživotno učenje,predavanja o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti,savjetovalište,volontiranje, sportski i glazbeni susreti umirovljenika,izleti).

Projekt koji se provodi u partnerstvu Matice hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb i Udruge za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga predstavljen je 15.prosinca 2020. godine u prosotrijama MO Zapruđe, a predstavile su ga predsjednica Matice hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb, gospođa Višnja Gojković i voditeljica projekta , gospođa Jadranka Apostolovski.

MHU_Novi_Zagreb_početna_konferencija_projekta_1

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

www.strukturnifondovi.hr – www.esf.hr

 Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost Matice hrvatskih umirovljenika Novi Zagreb.